Soorten arbeidsongevallen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van letsel bij werknemers tijdens hun werk. Hieronder zullen enkele voorbeelden van veel voorkomende arbeidsongevallen worden beschreven.

Gevaarlijke machines

Werknemers lopen vaak letsel op als gevolg van niet goed functionerende, gevaarlijke machines. Het gaat hierbij vaak om machines met bewegende onderdelen, zoals met scherpe messen. Het kan zeer gevaarlijk zijn als deze onderdelen niet goed worden afgeschermd. Een werknemer loopt dan een groot risico op het ontstaan van letsel.

Heftruck

Daarnaast vinden veel ongevallen met heftrucks plaats. Dat soort ongevallen staat op de vierde plaats van meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

  1. De chauffeur van de heftruck heeft de voetganger niet gezien.
  2. De voetganger bevindt zich op een plek waar hij niet wordt verwacht.
  3. Er is sprake van falende infrastructuur: de infrastructuur is onlogisch en onoverzichtelijk. Er is geen verkeersplan in de loods of de fabriek.
  4. De voetganger hoort en ziet de heftruck niet aankomen.
  5. De chauffeur van de heftruck heeft het voertuig niet onder controle.

Landbouwvoertuigen

In ons land rijden bijna 750.000 bos- en landbouwvoertuigen rond. Voorbeelden van dergelijke voertuigen zijn tractoren, meststrooiers, giertanks of maaidorsers. Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld 16 doden en 250 gewonden bij ongevallen met landbouwvoertuigen.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Er bestaan strenge regels om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Er zijn interventiewaarden vastgesteld die bepalen wanneer er actie moet worden ondernomen. Deze waarden kunnen helpen bij het inschatten van risico’s en het nemen van passende maatregelen. Helaas lopen jaarlijks desondanks ruim een miljoen werknemers het risico op letsel en gezondheidsklachten door gevaarlijke stoffen.

Overbelastingsklachten

RSI (Repetitive Strain Injury) is een veelvoorkomende arbeidsgerelateerde aandoening. De met die aandoening verband houdende klachten ontstaan voornamelijk bij het langdurig werken met de computer. RSI is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door het langdurig en herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. De klachten kunnen bestaan uit overbelastingsklachten op één of meerdere verschillende plekken aan de nek, schouders, armen, polsen, vingers en rug. Het is dan ook van belang om te werken op een ergonomische werkplek.

Bij een werkgerelateerde burn-out is er sprake van overmatige stress, die veroorzaakt wordt door omstandigheden op het werk. Een burn-out kan grote gevolgen hebben. Het kan ervoor zorgen dat een werknemer zijn werkzaamheden niet goed meer kan volbrengen en dat hij zich zelfs ziek moet melden. Het is van belang dat een werkgever deze klachten in een vroeg stadium herkent, erkent en hier adequaat op reageert. In 2022 had, volgens het CBS, zelfs 20 procent van de werkenden in Nederland last van burn-out klachten.

De Arbeidsinspectie

Werkgevers zijn verplicht om bepaalde arbeidsongevallen te melden bij de Arbeidsinspectie. Uit onderzoek is gebleken dat naar schatting ongeveer 50 procent van alle meldingsplichtige ongevallen niet wordt gemeld. Dit is echter een schatting. Het werkelijke aantal zou nog hoger kunnen liggen.

In 2023 waren 2.919 slachtoffers betrokken bij een gemeld arbeidsongeval. Daarnaast waren er 72 dodelijke slachtoffers van arbeidsongevallen.

Het is belangrijk dat alle ernstige arbeidsongevallen worden gemeld bij de Arbeidsinspectie. Hierdoor kunnen de arbeidsomstandigheden op de werkvloer worden verbeterd en kunnen ongevallen in de toekomst worden voorkomen. Meld hier dan ook jouw arbeidsongeval.

Advies na een arbeidsongeval

Het is van belang dat het slachtoffer kan bewijzen dat het arbeidsongeval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Daarom doet hij er verstandig aan om het bewijs daarvan zo snel mogelijk na een ongeval te verzamelen. Het advies is om onder andere foto’s te maken van de locatie van het ongeval, het ongeval schriftelijk te melden bij de werkgever en eventueel ook bij de Arbeidsinspectie, de contactgegevens van getuigen te noteren en het letsel vast te laten leggen door een arts.

De stelplicht en bewijslast na een arbeidsongeval

Bij een bedrijfsongeval geldt een voor werknemers gunstige bewijslastverdeling. Dit houdt in dat de werknemer als slachtoffer niet hoeft te bewijzen dat de werkgever tekort is geschoten in zijn zorgplicht. De werknemer hoeft enkel te bewijzen dat het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens het werk en dat hij hierdoor letsel heeft opgelopen. Bij een arbeidsongeval is het aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Alle zorgen uit handen

De advocaten van Letselschade Advocaat Laseur nemen jou na het arbeidsongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoeft jij jou dan ook geen zorgen meer te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.