Opzet of bewuste roekeloosheid van werknemer

De werkgever heeft een zorgplicht om te voorkomen dat een van zijn werknemers schade lijdt. Als de werkgever zijn zorgplicht niet nakomt, dan is hij verplicht de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, te vergoeden. Eigen schuld aan de zijde van de werknemer doet niet af aan de aansprakelijkheid van de werkgever. De werkgever kan zich slechts verweren met een beroep op de tenzij-clausule van artikel 7:658 lid 2 BW, door te stellen dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Verweer

Een beroep op dit verweer wordt niet snel toegewezen, omdat de werkgever moet aantonen dat zijn werknemer ‘bewust’ roekeloos heeft gehandeld. Dit betekent dat de werknemer zich direct voorafgaand aan de gedraging, die leidt tot schade, bewust moest zijn geweest van het roekeloze karakter van deze gedraging. Enkel onvoorzichtig handelen is onvoldoende om bewuste roekeloosheid aan te nemen.

Voorbeeld bewuste roekeloosheid 

De rechtbank Overijssel oordeelde in een beschikking van 25 januari 2022 dat de schade het gevolg is geweest van bewuste roekeloosheid van de werknemer. De werknemer was werkzaam aan een lichtstraat op een dak. Hij was gezekerd met een harnasgordel en vallijn. Op enig moment heeft de werknemer zich losgekoppeld van de vallijn en is, terwijl hij achteruit liep, door een  dakplaat zeven meter naar beneden gevallen, met letsel tot gevolg.

De kantonrechter oordeelde dat de schade het gevolg is van bewust roekeloos handelen van de werknemer. De werknemer was ervaren en goed geïnstrueerd. Hij wist dan ook dat het werk aangelijnd moest worden gedaan. De werknemer moest zich bewust zijn geweest van de risico’s en gevaren die het werken op een hoog en hellend dak meebrengt. De werkgever is niet aansprakelijk.

Klik hier om de volledige uitspraak te lezen.

Deze beschikking vormt een uitzondering op de regel dat vrijwel nooit het bestaan van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer wordt aangenomen. Veelal is een werkgever aansprakelijk, indien hij de voor hem geldende zorgplicht niet heeft nageleefd. De werkgever dient in dat geval de schade van de werknemer te vergoeden.

Het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het bieden van begeleiding en ondersteuning aan slachtoffers van een arbeidsongeval. Letselschade Advocaat Laseur neemt jou na het arbeidsongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij je dan ook geen zorgen te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!”

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.