Platformmedewerkers op Schiphol dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen

Platformmedewerkers op Schiphol worden dagelijks blootgesteld aan te hoge concentraties ultrafijnstof; kleine deeltjes in de lucht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Deze blootstelling kan leiden tot hart- en longaandoeningen.

 

Vakbond FNV en KWF Kankerbestrijding vragen om een onderzoek van het RIVM naar de gezondheidsrisico’s van ultrafijnstof voor deze medewerkers.  Eerdere onderzoeken van de Arbeidsinspectie hebben al aangetoond dat maatregelen nodig zijn. Schiphol is aan de hand van die eerdere onderzoeken verplicht gesteld om vóór 2025 stappen te ondernemen om de blootstelling te verminderen. KLM heeft samen met de luchtverkeersleiding maatregelen opgesteld, zoals het inzetten van elektrische voertuigen voor bagagevervoer, het aanpassen van vertrek- en aankomstprocedures en het verminderen van het gebruik van hulpmotoren van vliegtuigen. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat medewerkers minder worden blootgesteld aan de grote hoeveelheid fijnstof in de lucht.

 

FNV is bezorgd dat deze maatregelen niet genoeg zijn en dat zij niet voldoende effect hebben. De vakbond pleit voor nader onderzoek door het RIVM. Het FNV geeft aan dat verder onderzoek meer duidelijkheid kan geven over de schadelijke gevolgen van ultrafijnstof, zodat het personeel eventueel ook de werkgever aansprakelijk kan stellen voor gezondheidsschade en een schadevergoeding kan eisen. Tot slot kan het onderzoek duidelijk maken waarom (nog) strengere maatregelen nodig zijn om de blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkplek te voorkomen.

Letselschade advocaat klant