Kanker door werken in de zon of met gevaarlijke stoffen

Uit nieuw onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat er elk jaar naar schatting zeker 7.000 Nederlanders kanker krijgen door het werk dat ze doen. De meeste kankerdiagnoses zijn gesteld bij mensen die werken met schadelijke stoffen of in de zon.

 

Het zijn vooral mensen die veel buiten werken. Denk daarbij aan mensen in de bouw, dakdekkers en postbodes. Bij mensen die worden blootgesteld aan schadelijke stoffen gaat het voornamelijk om lassers, schilders en mensen in de transportsector. Ruim 4.800 mensen kregen kanker door uv-straling van zonlicht op hun werk. Van de kankerdiagnoses in 2021 kwamen er 1.406 door blootstelling aan asbest op het werk, 233 door kwartsdeeltjes en 187 door uitstoot van dieselmotoren. Schilderwerk telde 239 diagnoses en laswerk 212. Ook bleek uit het onderzoek dat mannen duidelijk een hoger risico lopen om kanker te krijgen op hun werk. De reden hiervoor is dat zij vaker beroepen hebben waarbij ze worden blootgesteld aan de zon of schadelijke stoffen.

 

Volgens de arbeidsinspectie moeten werkgevers nog meer doen om hun werknemers te beschermen tegen blootstelling. Ook is een goede voorlichting belangrijk. Wordt dit onvoldoende gedaan, dan kan de werkgever onder bepaalde voorwaarden aansprakelijk zijn voor het oplopen van een beroepsziekte van de werknemer. Heb jij letselschade opgelopen in de uitoefening van je werkzaamheden en wil jij weten wat jouw rechten zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Letselschade advocaat klant