Grote bedrijven verbieden vergaderen in de auto voor medewerkers

Sinds de coronapandemie is online vergaderen niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Een vergadering vanuit de auto is menig werkende Nederlander dan ook niet onbekend. Reistijd combineren met het bespreken van belangrijke zaken binnen het bedrijfsleven. Tijd is geld. Het gebruik van een telefoon in het verkeer kan zorgen voor gevaarlijke situaties en zelfs tot verkeersongevallen.

De verkeersveiligheid wordt in gevaar gebracht door het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Vorige maand kwam de SWOV met een rapport over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Weggebruikers lijken vaker de telefoon erbij te pakken. Zo blijkt één op de vijf volwassenen wel eens deel te nemen aan een vergadering tijdens een autorit. Het wetenschappelijk instituut SWOV maakt zich dan ook zorgen om de verkeersveiligheid.

Vergaderen achter het stuur is wettelijk toegestaan, indien dit handsfree gebeurt. Verschillende bedrijven staan handsfree vergaderen achter het stuur echter al jaren niet toe. Andere grote bedrijven volgen dit voorbeeld en scherpen de regels wat betreft telefoongebruik in het verkeer aan.

Gebruik van de telefoon in het verkeer zorgt voor afleiding. Veilig Verkeer Nederland stelt: ‘Je kan niet twee dingen tegelijk: autorijden en vergaderen.’ Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als een werknemer een verkeersongeval overkomt tijdens het vergaderen achter het stuur en daardoor letsel oploopt, kan dit gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer kan ernstige letselschade oplopen. De werkgever kan mogelijk aansprakelijk worden gesteld. Het is belangrijk dat een werknemer en werkgever dit beseffen en passende maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen.

Letselschade advocaat klant