Fatbikes maken de wegen onveilig!

Op webwinkels zoals AliExpres kun je een relatief goedkope fatbike kopen met motoren die veel meer vermogen hebben dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Sommige fatbikes kunnen zelfs een snelheid halen van meer dan 55 kilometer per uur en worden voor minder dan € 1.000,00 verkocht. Een legale fatbike, met een topsnelheid van 25 kilometer per uur, kost het dubbele.

De politie Amsterdam beschikt daarom sinds kort over speciale rollerbanken waar ook fatbikes op kunnen. De fatbikes worden gecontroleerd op snelheid en of ze een gashendel hebben. Zo’n gashendel is verboden, indien de fatbike harder dan 6 kilometer per uur gaat zonder te trappen. Politie Noord-Holland laat weten dat zij op korte termijn ook deze rollerbanken in gebruik nemen.

In 2022 was sprake van het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen ooit. Deze cijfers houden min of meer gelijke tred met de opmars van de elektrische fiets, fatbikes en speed-pedelecs. Het is voor fatbikers niet verplicht om een helm te dragen, wat de veiligheid niet ten goede komt. De verkeersveiligheid staat op het spel. Ook waarschuwt de brandweer dat de AliExpres fatbikes brandgevaarlijk zijn.

Loop je letselschade op met een legale fatbike en is er een motorvoertuig bij betrokken, dan geldt de bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit geldt niet indien de fatbike harder dan 25 kilometer per uur gaat en een vermogen heeft van meer dan 250 Watt. Een fatbike die is opgevoerd, kan daarnaast niet worden verzekerd tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je zelf een verkeersongeval, dan zul je de schade dus zelf moeten vergoeden. Strafrechtelijk gezien, riskeert de bestuurder van een opgevoerde fatbike daarnaast een boete van € 290,00 en inbeslagname.

Fatbikes worden vaak ook door kinderen bereden. Rijdt een kind jonger dan 14 jaar op een opgevoerde fatbike en veroorzaakt hij of zij een verkeersongeval, dan kunnen ook de ouders aansprakelijk zijn. Is de bestuurder 15 of 16 jaar oud, dan zijn die jongeren in de eerste plaats zelf aansprakelijk. Daarnaast kunnen ook de ouders aansprakelijk zijn. Aansprakelijkheid van de ouders geldt niet, indien zij kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om de schade te voorkomen. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor de schade. Op voorstaande zijn twee uitzonderingen: (1) als de ouder het kind uitlokt om schade te veroorzaken en (2) als de ouder niets doet om de schade te voorkomen, terwijl de ouder weet dat het kind schade gaat veroorzaken.

Het belangrijkste is echter om ongevallen en daarmee letselschade te voorkomen.

Letselschade advocaat klant