Auto te water: wat moet je doen?

Jaarlijks komen 750 tot 800 mensen met hun voertuig in het water terecht. Dit loopt niet altijd goed af, waardoor jaarlijks meer dan 50 mensen overlijden. Als je meteen in actie komt, is de kans groot dat je snel het voertuig kunt verlaten. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen in een noodsituatie. De ANWB en het RDW zijn daarom een campagne gestart. De slogan luidt als volgt: gordel, ruit –> eruit.

 

Wanneer je te water raakt, telt elke seconde. De auto zinkt meestal langzaam. De voorkant zinkt vaak eerst vanwege het gewicht van de motor. Deuren zijn vaak moeilijk te openen, vanwege de tegendruk van het water. (Elektrische) ramen werken vaak nog wel even. Snel handelen is daarom cruciaal! Dit zijn de drie stappen die je kunt zetten:

 

  1. Gordel: klik je gordel los of snijd de gordel kapot met het mesje van de veiligheidshamer.
  2. Ruit: elektrische ramen blijven het nog een tijdje doen als de auto te water raakt. Open je eigen raam en indien mogelijk ook dat van je medepassagiers zo snel mogelijk. Wanneer je ramen het niet meer doen, gebruik dan de veiligheidshamer. Sla zo hard je kunt, bij voorkeur in een hoek van het raam. Hier is de spanning het laagst en breekt de ruit het snelst. De voorruit is altijd van gelaagd glas. Ook zijruiten kunnen dit tegenwoordig zijn. Deze ramen zijn niet in te slaan. Het is daarom belangrijk dit vooraf uit te zoeken. Als het niet lukt het raam te openen of in te slaan, dan kun je het beste ontsnappen via de achterruit, want deze is (meestal) niet van gelaagd glas. Ook is een glazen of open dak een mogelijkheid.
  3. Eruit: ga zo snel mogelijk de auto uit. De eerste minuut is cruciaal. Help kleine kinderen terwijl je nog in de auto zit, bijvoorbeeld door hun gordels los te maken en de ramen te openen. Grotere kinderen zijn mogelijk in staat zelf hun gordel los te maken en via het raam naar buiten te gaan.

 

Belangrijk is dus om een veiligheidshamer in de auto te hebben en te zorgen dat deze binnen handbereik is. Doe deze dus niet bij je voeten of in het dashboardkastje. Ook als je ondersteboven in het water terechtkomt moet je deze kunnen pakken. Je moet de veiligheidshamer kunnen pakken zonder los te komen van de stoel. Een ideale plek is daarom tegen het plafond, tussen de bestuurder en de bijrijder in.

Letselschade advocaat klant