Aansprakelijkheid voor besmetting Hepatitis A-virus na eten diepvries bessen?

Onlangs heeft Albert Heijn diepvries blauwe bessen teruggeroepen vanwege een mogelijke besmetting met het hepatitis A-virus. Meerdere consumenten zijn na consumptie ziek geworden.

 

Wanneer een consument ziek is geworden door het eten van de bessen kan Albert Heijn in sommige gevallen aansprakelijk zijn. Hiervoor moet echter door de consument worden aangetoond dat er een causaal verband is tussen het eten van de bessen en de gezondheidsklachten. Dit betekent dat moet worden vastgesteld dat iemand daadwerkelijk hepatitis A heeft opgelopen én dat de besmetting afkomstig is van de diepvries bessen. Dit kan bijvoorbeeld worden onderbouwd met de aankoop bon van de bessen, medische informatie waaruit de besmetting blijkt na het eten van de bessen en de bevestiging van de terugroepactie van de Albert Heijn dat de gekochte bessen besmet waren met het virus. Er bestaat dan mogelijk recht op vergoeding van de letselschade.

 

Als er sprake is van aansprakelijkheid moet de schade door Albert Heijn (of haar aansprakelijkheidsverzekeraar) worden vergoed. Bij schade valt aan verschillende schadeposten te denken, zoals medische kosten, waaronder het eigen risico van de zorgverzekering, medicatie en eventuele ziekenhuisopnames. Daarnaast kan verlies van verdienvermogen een rol spelen, wanneer iemand door de besmetting tijdelijk of langdurig niet kan werken. Ook immateriële schade, zoals smartengeld, kán worden vergoed. De hoogte daarvan hangt af van de ernst en duur van het leed.

 

Heb jij te maken (gehad) met besmetting met het hepatitis A-virus na het eten van de diepvries bessen en wil jij weten wat jouw rechten zijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Letselschade advocaat klant