Letselschade bij een gebrekkige weg

Heeft er een ongeval plaatsgevonden door een gat in de weg of een oneven stoeptegel op het voetpad? De aansprakelijkheid hiervoor is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Volgens artikel 6:174 BW is de wegbeheerder aansprakelijk voor de hierdoor opgelopen schade. De wegbeheerder is veelal de gemeente, maar kan bij voorbeeld ook Rijkswaterstaat of een waterschap zijn.

Wettelijke grondslag aansprakelijkheid gebrekkige weg

De tekst van artikel 6:174 BW luidt: ‘De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij dit gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend.’

Aansprakelijkheid op basis van artikel 6:174 BW betreft een risicoaansprakelijkheid. Dit houdt in dat de wegbeheerder geen schuld hoeft te hebben aan het ontstaan van het ongeval. Als er sprake is  van een slecht wegdek en als daardoor een ongeval ontstaat, dan is de wegbeheerder dus vrijwel steeds aansprakelijk.

Bij de beoordeling of de weg gebrekkig is, worden onder andere de volgende aspecten betrokken:

– het te verwachten gebruik of de bestemming van de weg;

– hoe groot de kans op verwezenlijking van bepaald gevaar voor personen en zaken is en

– welke onderhouds- en veiligheidsmaatregelen mogelijk en redelijkerwijs te vergen zijn

Uitzondering

Met een beroep op de tenzij-clausule van artikel 6:174 BW kan de wegbeheerder ontkomen aan aansprakelijkheid. Hij is namelijk niet aansprakelijk voor een gebrek aan de weg, , wanneer hij ook niet (tijdig) maatregelen had kunnen nemen, als hij wél op de hoogte zou zijn geweest van het gebrek. Deze situatie doet zich in de praktijk echter niet vaak voor.

De CROW-richtlijn

Een belangrijk handvat bij de beoordeling of een weg gebrekkig is, zijn de CROW-richtlijnen. Deze richtlijnen bieden regels over hoe een weg vormgegeven moet worden. De CROW-richtlijnen zijn in beginsel niet juridisch bindend. Wel kunnen de richtlijnen in een letselschadezaak worden gebruikt ter onderbouwing van de stelling dat de weg gebrekkig was. De richtlijnen kunnen dienen als handvat om te toetsen of de wegbeheerder aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

De CROW-richtlijnen vormen een minimum veiligheidsnorm. Een voorbeeld van een dergelijke richtlijn is dat een oneffenheid in een weg van meer dan 3 centimeter onacceptabel is. Deze drie centimeter-regel is echter niet absoluut. Uit de rechtspraak blijkt dat alle omstandigheden van het geval van belang zijn om te bepalen of een weg gebrekkig is. In die zin zou ook een kleinere oneffenheid in de weg een gebrek op kunnen leveren, indien de overige omstandigheden van het geval hier aanleiding toe geven. Het is van belang om bewijs te verzamelen van de situatie ter plaatse.

Advies bij een ongeval door een slecht wegdek

  • Maak een foto van de plek waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk om bewijs te hebben, dat bijvoorbeeld de stoeptegel daadwerkelijk los lag of omhoog stond.

 

  • Ga na of er getuigen zijn van het ongeval. Getuigen kunnen bevestigen, dat u bent gevallen op een plek waar de weg niet voldeed aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mocht stellen.

Alle zorgen uit handen

De advocaten van Letselschade Advocaat Laseur nemen jou na het ongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij jou dan ook geen zorgen meer te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.