Wat te doen na een bedrijfsongeval?
Een belangrijke stap die na een arbeidsongeval gezet dient te worden, is het melden van dat ongeval bij de werkgever en bij de Arbeidsinspectie. Als zich een gevaarlijke situatie voordoet of als zich een ernstig ongeval heeft voorgedaan, dan zal de Arbeidsinspectie hier onderzoek naar (moeten) doen. Als een gebrek op de bedrijfsvloer wordt geconstateerd, dan zal dit jouw zaak bovendien ook sterker maken. Daarnaast kan mogelijk een arbeidsongeval in de toekomst worden voorkomen. Het is ook belangrijk om getuigenverklaringen te verzamelen. De getuigen van het ongeval kunnen jouw verhaal bevestigen, zodat geen geschil kan ontstaan over wat er precies gebeurd is.
Directe actie
Bij bedrijfsongevallen bestaat de directe actie. Dit houdt in dat jij het recht hebt om rechtstreeks van een verzekeraar betaling te vorderen van hetgeen degene die voor de schade aansprakelijk is (de werkgever), van zijn aansprakelijkheidsverzekeraar te vorderen. Met de directe actie kan het slachtoffer de betaling van de schadevergoeding rechtstreeks van de verzekeraar verlangen.
Formele en materiële werkgever
Er bestaan situaties waarin er een formele én een materiële werkgever aanwezig is. De formele werkgever betaalt hierbij jouw loon en heeft ervoor gezorgd dat jij feitelijk bij de materiële werkgever werkzaam bent. De formele werkgever is dan bijvoorbeeld een uitzendbureau en de materiële werkgever de fabriek waar jij werkt. Tijdens jouw letselschadezaak zullen beide partijen aangesproken worden. Zij zijn namelijk beide verantwoordelijk voor het ontstaan van het ongeval en kunnen niet naar elkaar wijzen. Jouw belang is hierbij gediend!
Soort ongevallen
Er vinden in de praktijk vele verschillende soorten bedrijfsongevallen plaats. Er kan gedacht worden aan:
- Een arbeidsongeval door een gevaarlijke machine
- Een bedrijfsongeval door onvoldoende instructies van de werkgever
- Een ongeval door onjuiste of gebrekkige bedrijfsmiddelen
- Een werkongeval door onvoldoende toezicht op de werkzaamheden
- Een ongeval op weg naar de werklocatie
- Een ongeval tijdens een bedrijfsuitje
Soorten werknemers
Niet alleen de daadwerkelijke eigen werknemers van een werkgever worden beschermd op grond van de wettelijke regels over werkgeversaansprakelijkheid. Ook zzp’ers, stagiaires en uitzendkrachten kunnen onder de bescherming van die wetsbepalingen vallen. Dit is geregeld in ons Burgerlijk Wetboek. Voor hen kunnen stengere voorwaarden gelden om onder de beschermende werking van deze wettelijke regels te vallen.
Zorgplicht van de werkgever
De zorgplicht van de werkgever houdt in dat de werkgever zijn werknemers zo goed mogelijk dient te beschermen om mogelijke letselschade te voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan een zorgvuldige en veilige inrichting van kantoren, maar ook de gereedschappen waar mee gewerkt wordt dienen zorgvuldig te worden uitgekozen. De werkgever is dan ook aansprakelijk als hij zijn zorgplicht niet goed heeft nageleefd. Dit is anders als de werkgever kan aantonen dat hij zijn zorgplicht niet heeft geschonden of als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer.
Re-integratieplicht van de werkgever
De werkgever dient er voor de arbeidsongeschikte werknemer voor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer in het werkproces kan worden opgenomen. Daarbij wordt ook iets van de werknemer verwacht. Ook een werknemer dient zich actief voor zijn re-integratie in te zetten en kan verplicht zijn om mee te werken aan het re-integratieproces. Dit kan onder andere inhouden om tijdelijk ander, passend werk te accepteren binnen het bedrijf. Werkgevers dienen een actieve rol te spelen bij ziekte van hun werknemers. Hier hoort onder andere voldoende begeleiding en ondersteuning tijdens het revalidatieproces bij.
Herstel, re-integratie en schadevergoeding
Tijdens de letselschadezaak wordt de aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schade. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van andere deskundigen. Een ingeschakelde medisch adviseur adviseert over jouw letsel en houdt jouw herstelproces in de gaten. Een arbeidsdeskundige adviseert jou over jouw contacten met jouw werkgever en helpt jou bij jouw re-integratie. En, na inventarisatie van jouw schade, berekent uiteindelijk een rekenkundige de hoogte van de schadevergoeding waar jij recht op hebt!
Neem contact op
Via het contactformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.
"*" geeft vereiste velden aan