Arbeidsongeval van vrijwilligers en uitzendkrachten

Als uitzendkracht ben jij uitgeleend aan een (ander) bedrijf waar jij jouw werkzaamheden verricht. Tijdens jouw werkzaamheden kan jij blootgesteld worden aan diverse gevaren. Vanwege deze gevaren kan een ongeval plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval met een gevaarlijke machine of een val op de werkvloer. Als gevolg van een arbeidsongeval kan jouw schade flink oplopen. Indien jij als uitzendkracht of vrijwilliger het slachtoffer bent geworden van een arbeidsongeval rijst de vraag: bij wie kun jij terecht om jouw schade vergoed te krijgen?

Formele- en materiële werkgever

Een onderscheid kan worden gemaakt tussen de formele werkgever en de materiële werkgever. Er bestaan situaties waarin zowel een formele, als een materiële werkgever aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij een uitzendkracht. Voor een uitzendkracht kan het uitzendbureau worden aangemerkt als de formele werkgever. Het bedrijf waar de uitzendkracht daadwerkelijk de werkzaamheden verricht (inlener), wordt als materiële werkgever beschouwd. Tussen de uitzendkracht en de materiële werkgever bestaat geen arbeidsovereenkomst. Toch staat dat bij een arbeidsongeval van de uitzendkracht niet aan aansprakelijkheid van de materiële werkgever in de weg. Een uitzendkracht die tijdens zijn werkzaamheden schade lijdt, kan namelijk zowel het uitzendbureau (de formele werkgever) als de inlener (de materiële werkgever) op grond van artikel 7:658 lid 4 BW aansprakelijk stellen. Er moet dan wel sprake zijn van schending van de zorgplicht door het uitzendbureau en/of de inlener. De formele werkgever kan bovendien onder omstandigheden op grond van artikel 7:611 BW worden aangesproken.

Zorgplicht

De werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van zijn werknemers. Deze wordt verwoord in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever zorg draagt voor een veilige werkomgeving. Het gaat met name om de zorg voor een veilige werkplek, het treffen van veiligheidsmaatregelen en het geven van veiligheidsinstructies. Deze zorgplicht geldt voor zowel het uitzendbureau, als de inlener. Op grond van artikel 7:658 lid 4 BW vallen pseudo-werknemers ook onder de reikwijdte van dit wetsartikel. Dit zijn bijvoorbeeld uitgeleende werknemers, uitzendkrachten, stagiaires en sommige vrijwilligers. Ook ten opzichte van hen geldt een vergaande zorgplicht. Zij zijn voor hun veiligheid afhankelijk van de werkgever/opdrachtgever en worden beschermd door dit wetsartikel. Op deze opdrachtgever rust een zorgplicht, mits de werkzaamheden plaatsvinden in de uitoefening van het beroep of bedrijf van de opdrachtgever.

Schending zorgplicht

De formele en materiële werkgever kunnen aansprakelijk zijn, indien zij hun zorgplicht niet hebben nageleefd. De uitzendkracht of vrijwilliger dient in dat geval aan te tonen dat hem of haar tijdens werktijd een ongeval is overkomen en dat hij of zij hierdoor schade heeft opgelopen. Dit bewijs is veelal gemakkelijk geleverd. Vaak hebben collega’s het ongeval zien gebeuren en is er een melding gedaan bij de Arbeidsinspectie. Na een arbeidsongeval is de werkgever immers veelal verplicht om een dergelijk incident direct te melden bij de Arbeidsinspectie.

Als vaststaat dat het ongeval heeft plaatsgevonden, is het vervolgens aan de werkgever om te bewijzen dat hij heeft voldaan aan zijn zorgplicht.  Er is onder andere sprake van een schending van de zorgplicht van het uitzendbureau en/of de inlener, indien ten minste één van beide:

  • onvoldoende aandacht heeft gehad voor de veiligheid van de pseudo-werknemer;
  • geen toezicht heeft gehouden op de pseudo-werknemer en op diens veiligheid en
  • geen maatregelen heeft getroffen of aanwijzingen heeft gegeven die het ongeval mogelijk hadden voorkomen.

 

De formele en/of materiële werkgever is aansprakelijk als wordt geoordeeld dat die werkgever zijn zorgplicht niet goed heeft nageleefd. Dit is anders, als de werkgever kan aantonen dat hij zijn zorgplicht niet heeft geschonden of als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer.

Uitsluiting

De formele werkgever en materiële werkgever kunnen onderling de aansprakelijkheid uitsluiten. In de praktijk wordt vaak door een uitzendbureau de aansprakelijkheid uitgesloten. Dit betekent niet dat het uitzendbureau nooit aansprakelijk kan worden gesteld. Het slachtoffer van een arbeidsongeval mag namelijk niet te dupe worden van een dergelijke uitsluiting. Ook als een dergelijke uitsluiting tussen de formele en materiële werkgever is overeengekomen, kan het slachtoffer beide partijen aanspreken.

Zelf het slachtoffer geworden van een ongeval tijdens werk als vrijwilliger of uitzendkracht?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het bieden van begeleiding en ondersteuning aan slachtoffers van een arbeidsongeval. Letselschade Advocaat Laseur neemt jou na het arbeidsongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. De band met jouw werkgever en de daarbij komende werksfeer dient niet negatief beïnvloed te worden. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij je dan ook geen zorgen te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!”

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.