Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer zorgt ervoor dat slachtoffers in specifieke situaties niet met lege handen komen te staan. Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en met die schade niet terecht kan bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij dan wel de eigen verzekeraar.

Waarborgfonds Motorverkeer

In de volgende gevallen kan een verzoek tot het verkrijgen van een schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer worden ingediend:

  1. Het motorvoertuig (van de veroorzaker) is onbekend gebleven;
  2. Het motorvoertuig (van de veroorzaker) is wel bekend, maar niet verzekerd;
  3. Het motorvoertuig (van de veroorzaker) is wel bekend, maar gestolen;
  4. Het motorvoertuig (van de veroorzaker) is wel verzekerd, maar de verzekeraar is failliet;
  5. Het motorvoertuig (van de veroorzaker) is vrijgesteld van de verzekeringsplicht.

 

Kortom, de schade moet altijd zijn veroorzaakt door een motorvoertuig, zoals bijvoorbeeld een auto, motor of brommer. Schade die op een andere wijze is ontstaan, bijvoorbeeld door vandalisme, natuurgeweld of een poging tot diefstal, komt niet voor vergoeding door het Waarborgfonds Motorverkeer in aanmerking.

Voorwaarden voor claimen van de schade

In de bovenstaande gevallen heeft een slachtoffer mogelijk het recht om een vergoeding van de schade te claimen. Hiervoor moet wel eerst aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Het maakt daarbij niet uit om wat voor soort schade het gaat. Het kan gaan om zowel materiële schade aan een fiets of auto, tuinhek of woninggevel, als om letselschade. Wel geldt er voor materiële schade een eigen risico van € 250,00. Is de materiële schade minder dan € 250,00? Dan komt de schade helaas niet voor vergoeding in aanmerking.

Onbekende veroorzaker

Ook als aan de voornoemde voorwaarden is voldaan, dan geldt bij een onbekende veroorzaker van de schade een extra voorwaarde. Er moet namelijk aantoonbaar moeite zijn gestoken in het vinden van de veroorzaker/dader. Bij onbekendheid met de dader kan bijvoorbeeld navraag worden gedaan bij getuigen, te denken valt aan omwonenden. Aan hen kan worden gevraagd of zij iets hebben gezien of om camerabeelden te controleren. Ook zou bijvoorbeeld een advertentie op internet kunnen worden geplaatst om de identiteit van de dader te achterhalen. Verder is van belang dat het ongeval direct bij de politie wordt gemeld binnen 14 dagen na het ongeval. Als pas later dan 14 dagen na het ongeval actie wordt ondernomen, dan is dit in alle gevallen te laat en zal het Waarborgfonds de schade niet vergoeden. In gevallen waarbij het schadeveroorzakende voertuig is gezien, is directe actie vereist. Van belang is het kenteken en/of kenmerken van het voertuig te noteren. Het voorval moet direct worden gemeld bij de politie.

Onverzekerde veroorzaker

In het geval dat de dader of de eigenaar van het voertuig wel bekend is, maar geen verzekering is afgesloten, moet het slachtoffer diegene direct schriftelijk aansprakelijk stellen. Er dient in deze brief antwoord te worden gegeven op de wat, waar en wanneer vragen en op grond waarvan de persoon in kwestie aansprakelijk is. Kan het slachtoffer door deze aansprakelijkstelling niet de gewenste schadevergoeding verkrijgen, dan kan hij of zij mogelijk een claim indienen bij het Waarborgfond Motorverkeer.

Bewijs

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet vast komen te staan dat de bestuurder van het onbekend of onverzekerde motorvoertuig aansprakelijk is. Als slachtoffer is het dus van belang bewijs te verzamelen om te kunnen aantonen wat er gebeurd is en dat de ander hiervoor aansprakelijk is.

Het verzamelen van bewijs van het verkeersongeval kan op verschillende manieren. Ooggetuigen spelen in de meeste gevallen een cruciale rol. Zij kunnen mogelijk het plaatsvinden en de toedracht van het ongeval bevestigen. Soms zijn er helaas geen getuigen beschikbaar. Naast ooggetuigen kan er ook gedacht worden aan eventuele camerabeelden of andere sporen op de plaats van het ongeval.

Termijn van indienen van de schadeclaim

Het advies van het Waarborgfonds Motorverkeer is om de schadeclaim zo snel mogelijk in te dienen. Zo heeft de claim een zo groot mogelijke slagingskans. Op grond van de wet bestaat tot drie jaar na het ongeval de mogelijkheid om een claim in te dienen bij het Waarborgfonds. Hoe langer echter wordt gewacht met het indienen van een vordering, hoe moeilijker het zal zijn om bewijs van het ongeval aan te kunnen leveren. Wij adviseren dan ook om je zo snel mogelijk na het ongeval te melden bij dat Waarborgfonds. Wij helpen jou daar graag bij.

Indienen van de schadeclaim

Ben jij benieuwd of jij voor een vergoeding door het Waarborgfonds Motorverkeer in aanmerking komt? Loop de enkele stappen door op de website van het Waarborgfonds. Mocht jij daarvoor in aanmerking komen, dan kan vervolgens meteen een claim online worden ingediend.

Alle zorgen uit handen

De advocaten van Letselschade Advocaat Laseur nemen jou na het ongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van het recht op een schadevergoeding tot aan het verkrijgen van die schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Zodra het recht op een schadevergoeding vaststaat, dient jouw schade volledig vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij je dan ook geen zorgen meer te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!

Neem vrijblijvend contact op

Ben jij het slachtoffer van een ongeval? Neem contact op met onze letselschade advocaten. Wij staan voor jou klaar om jou van informatie en advies te voorzien en zorgen ervoor dat jij de schadevergoeding krijgt waar jij recht op hebt. Weet jij niet zeker of wij jou kunnen helpen? Neem gerust vrijblijvend contact op!