Werkgeversaansprakelijkheid en letselschade
Werkgeversaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van een werkgever tegenover diens werknemers. Indien een werknemer schade lijdt tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, is de werkgever hier in beginsel voor aansprakelijk. Er bestaan verschillende soorten arbeidsongevallen. Lees hier omtrent verschillende arbeidsongevallen. De werknemer komt in aanmerking voor een schadevergoeding, een vergoeding voor zowel materiële als immateriële schade.
De werkgever en de werknemer staan in een bijzondere relatie tot elkaar. Gezag speelt een belangrijke rol binnen deze verhouding. Het gezag dat de werkgever uitoefent over de werknemer brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Vanwege deze verantwoordelijkheid moet de werkgever er zorg voor dragen dat de werknemer geen ongeval overkomt of in ieder geval dat de kans op een ongeval zo beperkt mogelijk is. Deze verantwoordelijkheid van de werkgever jegens de werknemer is te vinden in artikel 7:658 en artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek.
In de uitoefening van de werkzaamheden
Artikel 7:658 lid 2 BW luidt: “De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.”
Indien een werknemer schade lijdt tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, is de werkgever hier in beginsel voor aansprakelijk. Volgens rechtspraak van de Hoge Raad heeft het criterium ‘in de uitoefening van zijn werkzaamheden’ een ruime strekking. Zo valt daar ook de situatie onder dat een werknemer afwijkt van zijn opdracht en dan schade lijdt en de situatie waarin een werknemer tijdens zijn pauze op de werkvloer letselschade oploopt. De schade kan dan nog steeds in de uitoefening van de werkzaamheden zijn geleden.
Arbeidsplaats, zeggenschap en instructiemogelijkheden
Bij de beoordeling of de schade in de uitoefening van de werkzaamheden is geleden, wordt gekeken of de werkzaamheden worden verricht op een arbeidsplaats. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de ruime omschrijving van het begrip ‘arbeidsplaats’ in de Arbeidsomstandighedenwet. Een arbeidsplaats is ‘iedere plaats die in verband met het verrichten van arbeid wordt of pleegt te worden gebruikt.’ Het is belangrijk dat een werkgever zeggenschap heeft over de betreffende arbeidsplaats en aldaar aanwijzingen kan geven aan de werknemer. De zeggenschap en de mogelijkheid tot het geven van aanwijzingen zijn nauw verbonden met de zorgplicht van de werkgever. Bij een arbeidsongeval op de werkvloer heeft de werkgever deze zeggenschap.
Indien een werknemer in uitoefening van de werkzaamheden deelneemt aan het verkeer, heeft de werkgever weinig tot geen zeggenschap. Vanwege het ontbreken van zeggenschap en van de bevoegdheid om werknemers aanwijzingen te geven, komen ongevallen in de privésfeer van de werknemer (dus niet tijdens werktijd) in beginsel niet voor rekening van de werkgever. Uitsluitend onder bijzondere omstandigheden kan dat anders zijn. Er dient dan een samenhang te bestaan tussen de arbeid(sovereenkomst) en het ongeval. De aansprakelijkheid van de werkgever vloeit dan voort uit het vereiste van ‘goed werkgeverschap’. Een werkgever dient zich bij voorbeeld ook als goed werkgever te gedragen in geval van risicovolle bedrijfsuitjes en verkeersongevallen tijdens werk.
De zorgplicht van een werkgever geldt overigens ook voor thuiswerkende werknemers. De zorgplicht is in die gevallen beperkter, omdat de werkgever slechts in beperkte mate invloed kan uitoefenen op die werkplek. De werkgever is wel verplicht zorg te dragen voor een ergonomisch goed ingerichte werkplek van een werknemer die thuis werkt.
De zorgplicht van een werkgever
De werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van zijn werknemers. Deze is in de wet vastgelegd en staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever zorg draagt voor een veilige werkomgeving. Een werkgever moet ter naleving van de zorgplicht ‘zodanige maatregelen treffen en aanwijzingen verstrekken’, zodat schade wordt voorkomen. Een werkgever heeft onder andere een instructie- en toezichtplicht ten aanzien van de veiligheid, dient de gereedschappen waar de werknemer mee werkt te onderhouden en dient de juiste beschermingsmiddelen aan te bieden. De zorgplicht betreft echter geen absolute waarborg van de veiligheid. Wat ‘redelijkerwijs nodig is om schade te voorkomen’ is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Hierbij zijn de volgende aanknopingspunten van belang: de aard van de werkzaamheden, de kenbaarheid van het gevaar, de te verwachten onoplettendheid van de werknemer en de bezwaarlijkheid van het treffen van veiligheidsmaatregelen. Dit betreft een doorwerking van de gevaarzettingscriteria uit het Kelderluik-arrest.
Artikel 7:658 BW legt een vergaande zorgplicht op de werkgever. Die plicht dient bescherming te bieden aan de werknemer. Als de werkgever deze zorgplicht niet nakomt en de werknemer als gevolg daarvan schade lijdt, dan kan hieraan een vorderingsrecht tot schadevergoeding worden ontleend.
Aanvullende zorgplicht
Op grond van artikel 7:611 BW bestaat er voor de werkgever een aanvullende zorgplicht. Artikel 7:611 BW luidt: “De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.”
In de rechtspraak wordt invulling gegeven aan deze algemene bepaling. Zo blijkt uit jurisprudentie dat een werkgever een dergelijke verzekeringsplicht heeft voor een werknemer die in de uitoefening van zijn werkzaamheden aan het verkeer deelneemt. Indien de werkgever is tekort geschoten in zijn verplichting zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering, dan is hij jegens de werknemer aansprakelijk voor het bedrag dat een behoorlijke verzekering zou hebben gedekt. Lees hier meer over letselschade bij een verkeersongeval tijdens het werk.
Bewijslast
De werknemer dient aan te tonen dat hem of haar tijdens het werk een ongeval is overkomen en dat hij of zij hierdoor schade heeft opgelopen. Het leveren van dit bewijs levert veelal geen problemen op. Vaak hebben collega’s of omstanders het ongeval zien gebeuren, is een ambulance ter plaatse gekomen en wordt er onderzoek verricht door de Arbeidsinspectie. Als de werknemer dit bewijs heeft geleverd, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk. Het is vervolgens aan de werkgever om te bewijzen dat hij heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Hij dient aannemelijk te maken dat hij al het redelijkerwijs mogelijke heeft gedaan om het ongeval te voorkomen. De vraag of de werkgever voldoende zorg in acht heeft genomen om de schade te voorkomen staat centraal. Indien de werkgever onvoldoende kan stellen en bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan, dan is hij aansprakelijk. Dit is slechts anders, indien er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Lees hier meer over opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Zelf het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval?
Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het bieden van begeleiding en ondersteuning aan slachtoffers van een arbeidsongeval. Letselschade Advocaat Laseur neemt jou na het arbeidsongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid van de werkgever tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding. Daarbij houden wij specifiek rekening met de band die jij met jouw werkgever hebt en de werksfeer. Die moeten zo min mogelijk negatief beïnvloed worden.
Wij richten onze aandacht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij je dan ook geen zorgen te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!
Neem contact op
Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.
"*" geeft vereiste velden aan