Letselschade bij een verkeersongeval tijdens het werk

Stel je voor dat jij voor het bedrijf waar jij werkt regelmatig op pad bent. Een bezoek aan de bouwplaats of bezoek aan een klant. Opeens gaat het mis: jij raakt betrokken bij een verkeersongeval. Als gevolg van een verkeersongeval kan jouw schade flink oplopen. Indien jij als werknemer regelmatig voor het verrichten van jouw werkzaamheden de weg op gaat, neemt de kans op een verkeersongeval toe. Dan rijst de vraag: is de werkgever aansprakelijk voor jouw schade?

Werkgeversaansprakelijkheid

Een werkgever is in veel gevallen aansprakelijk voor de schade die een werknemer oploopt tijdens werktijd. De werkgever heeft een vergaande zorgplicht ten opzichte van zijn werknemers. Deze is in de wet vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Deze zorgplicht houdt in dat de werkgever zorg draagt voor een veilige werkomgeving en de kans op ongevallen zo veel mogelijk dient te beperken. Bovendien dient hij de werknemers goed en duidelijk te instrueren en ook toezicht te houden op het naleven van die instructies. De zorgplicht betreft echter geen absolute waarborg. Indien de werkgever tekortschiet in zijn zorgplicht, kan de werknemer hem aansprakelijk stellen, tenzij er sprake was van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Bij werkgeversaansprakelijkheid wordt vaak direct gedacht aan een klassiek arbeidsongeval, zoals een val of incident op de werkvloer. De werkgever kan echter niet alleen voor ongevallen op de werkvloer aansprakelijk worden gesteld. De werkgeversaansprakelijkheid gaat verder, denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid bij risicovolle bedrijfsuitjes, verblijf in het buitenland en verkeersongevallen. De zorgplicht van artikel 7:658 BW speelt daarbij wellicht een minder grote rol, aangezien de werkgever in die gevallen geen of minder zeggenschap heeft. Zo heeft de werkgever bij een verkeersongeval geen zeggenschap over de weginrichting en niet over daarmee samenhangende verkeersveiligheid op de openbare weg. Daarnaast spelen vele andere factoren een rol bij het ontstaan van verkeersongevallen, zonder dat de werkgever door het geven van aanwijzingen of het treffen van maatregelen invloed kan uitoefenen op de situatie. Op grond van artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek geldt echter voor de werkgever een aanvullende zorgplicht.

Goed werkgeverschap

Voor sommige beroepen is het gebruikelijk dat de werknemer regelmatig deelneemt aan het verkeer in het kader van zijn of haar werkzaamheden. De werkgever is op grond van artikel 7:611 BW verplicht zich als goed werkgever te gedragen. Uit deze algemene bepaling zijn in de rechtspraak meerdere verplichtingen van de werkgever jegens de werknemer ontwikkeld. Voor de werkgever geldt deze aanvullende plicht bij een ongeval die de werknemer weliswaar is overkomen buiten de uitoefening van de werkzaamheden, maar die wel in verband staat met de werkzaamheden. De werkgever heeft bij een verkeersongeval geen zorgplicht voor de veiligheid, omdat hij op de veiligheidsrisico’s niet of nauwelijks invloed kan uitoefenen. Hij heeft echter wel een verzekeringsplicht. Op basis van het goed werkgeverschap is de werkgever verplicht om een adequate verzekering af te sluiten voor werknemers die schade lijden als gevolg van verkeersongevallen die met het werk in verband staan. Een behoorlijke verzekering kan de werkgever beschermen tegen aansprakelijkheid en zorgt voor een schadevergoeding voor de werknemer. Voorbeelden van behoorlijke verzekeringen zijn: de werknemersschadeverzekering, Schadeverzekering inzittenden (SVI-verzekering) en Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen (WEGAM-verzekering). Mocht de werkgever niet over een behoorlijke  verzekering beschikken, dan is hij verplicht zelf de schade van zijn werknemer te vergoeden. Ook indien er wel een verzekering is afgesloten, maar de verzekering niet voldoende dekking biedt, zou de werkgever zelf kunnen opdraaien voor de extra schade. Het gaat dan om de schade die wél vergoed zou zijn, indien de werkgever een behoorlijke verzekering zou hebben afgesloten. De aansprakelijkheid van de werkgever is in dit geval beperkt tot het bedrag dat de werknemer vanuit een behoorlijke verzekering zou hebben gekregen. 

Fietsers- en voetgangers

De behoorlijke verzekeringsplicht van de werkgever geldt dus in principe voor de letselschade van de werknemer die ontstaat door een verkeersongeval tijdens werktijd. Deze plicht is niet onbegrensd. Uitsluitend voor de volgende situaties is een werkgever verplicht een adequate verzekering af te sluiten:

 

  1. een werknemer raakt als bestuurder van een motorvoertuig betrokken bij een verkeersongeval;

 

  1. een werknemer lijdt als fietser of voetganger schade als gevolg van een ongeval, waarbij één of meer voertuigen zijn betrokken en

 

  1. een werknemer lijdt als fietser schade als gevolg van een eenzijdig fietsongeval.

 

Een werkgever is dus niet verplicht een behoorlijke verzekering af te sluiten voor een eenzijdig ongeval van een werknemer die als voetgangers deelneemt aan het verkeer. Wanneer dus bijvoorbeeld een postbezorger uitglijdt vanwege gladheid, dan hoeft de werkgever van die bezorger geen behoorlijke verzekering te hebben afgesloten. De kans is groot dat de letselschade van die werknemer niet zal worden vergoed.

 

Bewijslast

De werknemer dient aan te tonen dat hem of haar tijdens werktijd een ongeval is overkomen en dat hij of zij hierdoor schade heeft opgelopen. Dit levert veelal geen problemen op. Vaak hebben collega’s of omstanders het ongeval zien gebeuren en is ter plaatse een aanrijdingsformulier ingevuld. Daarmee kan de werknemer het bewijs van het ongeval leveren.

Zuiver woon-werkverkeer

Voor een werkgever geldt in veel gevallen een behoorlijke verzekeringsplicht voor letselschade die ontstaat door een verkeersongeval van de werknemer tijdens werktijd. De verzekeringsplicht geldt echter niet voor ‘zuiver’ woon-werkverkeer. Het gaat dan om de rit van huis naar werk en andersom. Dit zuiver woon-werkverkeer vindt niet plaats tijdens werktijd, maar in privétijd. Mocht de werkgever vrijwillig een werknemersschadeverzekering hebben afgesloten, dan kan de werknemer wel terecht bij deze verzekeraar.

In sommige gevallen geldt echter ook voor woon-werkverkeer een behoorlijke verzekeringsplicht. Dat verschilt van geval tot geval. Het moet dan gaan om bijzonder woon-werkverkeer. In het algemeen is nodig dat de werkgever aan de werknemer de instructie heeft gegeven om met een voertuig naar de werkplek te reizen. Indien een werknemer bij voorbeeld vanuit huis direct naar een klant rijdt, kan dit gezien worden als een verkeersongeval onder werktijd. Ook kan een verplichting tot het sluiten van een behoorlijke verzekering bestaan voor de gevallen dat  een werknemer aan het einde van de werkdag post naar de brievenbus brengt, verplicht carpoolen met collega’s of onderweg nog een pakketje ophaalt voor de werkgever.

Zelf het slachtoffer geworden van een verkeersongeval tijdens werk?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het bieden van begeleiding en ondersteuning aan slachtoffers van verkeersongevallen tijdens werktijd. Letselschade Advocaat Laseur neemt jou na het ongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject vanaf het vaststellen van de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval tot aan het verkrijgen van een schadevergoeding.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. De band met jouw werkgever en de daarbij komende werksfeer hoeft niet negatief beïnvloed te worden. Zodra de aansprakelijkheid vaststaat of er dekking bestaat onder de afgesloten verzekering, dient jouw schade vergoed te worden. Over de kosten van de advocaat hoef jij je dan ook geen zorgen te maken. Naast jouw schade, worden dan namelijk ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost jou dan dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.