Letselschade van passagiers

Is een slachtoffer als passagier in een auto of op een motor of scooter betrokken geweest bij een verkeersongeval? En bestaat er onduidelijkheid over wie voor het ontstaan van het ongeval aansprakelijk is? Dan heeft de passagier (bijna) altijd recht op een schadevergoeding! Voor de wet is een passagier namelijk een ‘schuldloze derde’. Wanneer iemand als passagier letselschade oploopt, kan dat vrijwel nooit de schuld van de passagier zijn. De passagier bestuurt de auto, motor of scooter immers niet.

Schuldloze Derde Regeling

De Schuldloze Derde regeling is in het leven geroepen, omdat vaak een discussie ontstaat over de vraag wie aansprakelijk is voor het veroorzaken van het verkeersongeval. Dat kan óf de bestuurder van het voertuig waarop of waarin de passagier meereed óf de tegenpartij zijn. Eén van die partijen moet de schade van de passagier vergoeden. Deze regeling wil voorkomen dat een passagier de dupe wordt van de discussie over de aansprakelijkheid. Volgens de regeling hoeft een passagier daarom niet te wachten totdat er duidelijkheid is over de aansprakelijkheid van de bestuurders. Een passagier kan zijn schade direct claimen bij één van de betrokken bestuurders.

De passagier kan zowel de bestuurder van het voertuig waarop of waarin hij meereed, als de wederpartij aansprakelijk stellen. De passagier hoeft zich daarbij niet schuldig te voelen tegenover de persoon met wie hij meereed. Een bestuurder van een motorvoertuig is namelijk verplicht om zich tegen onder andere dit soort situaties te verzekeren. De WAM-verzekering van de bestuurder dekt de schade.

De verzekeraar van de aangesproken partij wordt de regelend verzekeraar genoemd. Deze verzekeraar neemt de schade afhandeling op zich. De regelend verzekeraar keert de schadevergoeding uit en kan achteraf verlangen dat de verzekeraar van de aansprakelijke partij (een deel van) de kosten draagt. Voor de passagier is dit niet belangrijk. Dit gebeurt nadat de vergoeding is uitgekeerd.

Uitzonderingen op de regel

Helaas gelden er ook op deze regel een aantal uitzonderingen. Als passagier kun je bijna nooit schuldig zijn aan het ontstaan van het ongeval, maar er kan wel een bepaalde mate van eigen schuld bestaan. De passagier krijgt zijn schade niet volledig vergoed, wanneer hij bewust zijn eigen veiligheid in gevaar heeft gebracht. Daarbij kan je denken aan de situatie waarin een passagier:

  1. Bij iemand in de auto/op de motor of scooter stapt die onder invloed was van alcohol of drugs;
  2. Geen autogordel draagt of geen helm draagt op de scooter of motor of
  3. Bewust meerijdt met iemand zonder rijbewijs.

 

In bovenstaande gevallen betaalt de verzekeraar niet de volledige schade, maar slechts een gedeelte ervan. In de meeste gevallen is dit alsnog meer dan 50% van de schade.

Bestuurder onder invloed

Wanneer de bestuurder onder invloed was, wordt de oorzaak van het ongeval onderzocht, om te bepalen of er sprake is van eigen schuld van de passagier. Er zijn in dat geval twee mogelijke uitkomsten:

  1. Het ongeval is veroorzaakt door de toestand van de bestuurder; er is sprake van eigen schuld. De passagier krijgt slechts een deel van zijn schade vergoed of
  2. Het ongeval is niet veroorzaakt door de toestand van de bestuurder; er is geen sprake van eigen schuld. De passagier krijgt zijn volledige schade vergoed.

Schadeverzekering Inzittende

Bij een (eenzijdig) ongeval die de bestuurder van het voertuig waar in of waar op de passagier meereed zelf heeft veroorzaakt, kan die passagier ook een beroep doen op de SVI-verzekering van de bestuurder. Het afsluiten van deze verzekering is echter niet verplicht. Daarom kan een passagier hier niet altijd een beroep op doen. Lees hier meer over de SVI.

Letselschade vergoeding claimen als passagier

Ben jij als passagier in een auto of op een motor of scooter betrokken geweest bij een verkeersongeval? De advocaten van Letselschade Advocaat Laseur nemen jou na het ongeval graag alle zorgen uit handen. Wij behandelen het volledige letselschadetraject.

Daarbij is onze aandacht gericht op jouw herstel, jouw re-integratie en jouw schadevergoeding. Over de kosten van de advocaat hoef jij je geen zorgen te maken. Naast jouw schade, worden ook de kosten van een advocaat volledig vergoed. Het kost je dus niets wanneer jij Letselschade Advocaat Laseur inschakelt!

Neem contact op

Via het contactkformulier kun je aangeven wat je is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.